1 Jan 2016

PrepHelp Educators

Profit and Loss Problems with solutions

PROFIT AND LOSS PROBLEMS WITH SOLUTIONS:


Question 1: An article is purchased for Rs. 450 and sold for Rs. 500. Find the gain percent.

Solution:

Gain = SP – CP = 500 – 450 = 50.

Gain% = (50/450)*100 = 100/9 %

Question 2: A man sold a fan for Rs. 465. Find the cost price if he incurred a loss of 7%.

Solution:

CP = [100 / (100 – Loss %)] * SP

Therefore, the cost price of the fan = (100/93)*465 = Rs. 500

Question 3: In a transaction, the profit percentage is 80% of the cost. If the cost further increases by 20% but the selling price remains the same, how much is the decrease in profit percentage?

Solution:

Let us assume CP = Rs. 100.

Then Profit = Rs. 80 and selling price = Rs. 180.

The cost increases by 20% → New CP = Rs. 120, SP = Rs. 180.

Profit % = 60/120 * 100 = 50%.

Therefore, Profit decreases by 30%.

Question 4: A man bought some toys at the rate of 10 for Rs. 40 and sold them at 8 for Rs. 35. Find his gain or loss percent.

Solution:

Cost price of 10 toys = Rs. 40 → CP of 1 toy = Rs. 4.

Selling price of 8 toys = Rs. 35 → SP of 1 toy = Rs. 35/8

Therefore, Gain = 35/8 – 4 = 3/8.

Gain percent = (3/8)/4 * 100 = 9.375%

Question 5: The cost price of 10 pens is the same as the selling price of n pens. If there is a loss of 40%, approximately what is the value of n?

Solution:

Let the price of each pen be Re. 1.

Then the cost price of n pens is Rs. n and

the selling price of n pens is Rs. 10.

Loss = n-10.

Loss of 40% → (loss/CP)*100 = 40

Therefore, [(n-10)/n]*100 = 40 → n = 17 (approx)

Question 6: A dishonest merchant sells his grocery using weights 15% less than the true weights and makes a profit of 20%. Find his total gain percentage.

Solution:

Let us consider 1 kg of grocery bag. Its actual weight is 85% of 1000 gm = 850 gm.

Let the cost price of each gram be Re. 1. Then the CP of each bag = Rs. 850.

SP of 1 kg of bag = 120% of the true CP

Therefore, SP = 120/100 * 1000 = Rs. 1200

Gain = 1200 – 850 = 350

Hence Gain % = 350/850 * 100 = 41.17%

Question 7: A man bought two bicycles for Rs. 2500 each. If he sells one at a profit of 5%, then how much should he sell the other so that he makes a profit of 20% on the whole?

Solution:

Before we start, it’s important to note here that it is not 15% to be added to 5% to make it a total of 20%.

Let the other profit percent be x.

Then, our equation looks like this.

105/100 * 2500 + [(100+x)/100] * 2500 = 120/100 * 5000 → x= 35.

Hence, if he makes a profit of 35% on the second, it comes to a total of 20% profit on the whole.

Question 8: A shopkeeper allows a discount of 10% on the marked price and still gains 17% on the whole. Find at what percent above the cost price did he mark his goods.

Solution:

Let the cost price be 100. Then SP = 117.

Let the marked price be x.

So, 90% of x = 117 → x = 130.

Therefore, he marked his goods 30% above the cost price.

Question 9: A shopkeeper offers a discount of 20% on the selling price. On a special sale day, he offers an extra 25% off coupon after the first discount. If the article was sold for Rs. 3600, find

The marked price of the article and
The cost price if the shopkeeper still makes a profit of 80% on the whole after all discounts are applied.

Solution:

Let the marked price of the article be x.

First a 20% discount was offered, on which another 25% discount was offered.

So, 75% of 80% of x = 3600

75/100 * 80/100 * x = 3600 → x = 6000.

So the article was marked at Rs. 6000.

Cost price of the article = [100/(100+80)]*3600 = Rs. 2000.

It is important to note here that this DOES NOT equal to a 45% discount on the whole. When different discounts are applied successively, they CANNOT be added.

PrepHelp Educators

About PrepHelp Educators -

PrepHelp is an initiative to bring you the best materials on competitive exams preparation. We are here with a lot of material related with Job Alerts, English Section, Quantitative Aptitude, Reasoning, Previous Year Papers and a lot of study material for free on how to solve certain problems.