15 Feb 2016

PrepHelp Educators

Pipes and Cisterns Practice Test II

PIPES AND CISTERNS PRACTICE TEST II:

In this post you can find almost all the important Questions based on "pipes and cisterns" that can be asked in a competitive exam.Try to solve these Questions if you have any problem just Comment below.We will Revert it to you.
















1. Pipes A and B can fill a tank in 5 and 6 hours respectively. Pipe C can empty it in 12 hours. If all the three pipes are opened together, then the tank will be filled in:



A. 60/17 hours



B. 30/17 hours



C. 30/11 hours



D. 9/2 hours


















2. Two pipes A and B can fill a cistern in 3712 minutes and 45 minutes respectively. Both pipes are opened. The cistern will be filled in just half an hour, if pipe B is turned off after:



A. 5 min



B. 9 min



C. 10 min



D. 15 min


















3. A pump can fill a tank with water in 2 hours. Because of a leak, it took 223 hours to fill the tank. The leak can drain all the water of the tank in:



A. 6 hours



B. 8 hours



C. 9 hours



D. 10 hours


















4. Three pipes A, B and C can fill a tank from empty to full in 30 minutes, 20 minutes, and 10 minutes respectively. When the tank is empty, all the three pipes are opened. A, B and C discharge chemical solutions P,Q and R respectively. What is the proportion of the solution R in the liquid in the tank after 3 minutes?



A. 6/11



B. 5/11



C. 7/11



D. 8/11


















5. A tank is filled by three pipes with uniform flow. The first two pipes operating simultaneously fill the tank in the same time during which the tank is filled by the third pipe alone. The second pipe fills the tank 5 hours faster than the first pipe and 4 hours slower than the third pipe. The time required by the first pipe is:



A. 30 hours



B. 15 hours



C. 10 hours



D. 6 hours


















6. Two pipes A and B together can fill a cistern in 4 hours. Had they been opened separately, then B would have taken 6 hours more than A to fill the cistern. How much time will be taken by A to fill the cistern separately?



A. 6 hours



B. 2 hours



C. 4 hours



D. 3 hours


















7. Two pipes A and B can fill a tank in 12 and 24 minutes respectively. If both the pipes are used together, then how long will it take to fill the tank?



A. 9 min



B. 8 min



C. 6 min



D. 4 min


















8. Two pipes A and B can fill a tank in 15 minutes and 40 minutes respectively. Both the pipes are opened together but after 4 minutes, pipe A is turned off. What is the total time required to fill the tank?



A. 10 min 10 sec



B. 25 min 20 sec



C. 29 min 20 sec



D. 20 min 10 sec


















9. Two pipes can fill a tank in 25 and 30 minutes respectively and a waste pipe can empty 3 gallons per minute. All the three pipes working together can fill the tank in 15 minutes. The capacity of the tank is:



A. 250 gallons



B. 450 gallons



C. 120 gallons



D. 150 gallons


















10. A tank is filled in 10 hours by three pipes A, B and C. The pipe C is twice as fast as B and B is twice as fast as A. How much time will pipe A alone take to fill the tank?



A. 70 hours



B. 30 hours



C. 35 hours



D. 50 hours


















11. One pipe can fill a tank four times as fast as another pipe. If together the two pipes can fill the tank in 36 minutes, then the slower pipe alone will be able to fill the tank in:



A. 180 min



B. 144 min.



C. 126 min



D. 114 min


















12. A tap can fill a tank in 4 hours. After half the tank is filled, three more similar taps are opened. What is the total time taken to fill the tank completely?



A. 3 hr



B. 1 hr 30 min



C. 2 hr 30 min



D. 2 hr


















13. A tap can fill a tank in 4 hours. After half the tank is filled, two more similar taps are opened. What is the total time taken to fill the tank completely?



A. 1 hr 20 min



B. 4 hr



C. 3 hr



D. 2 hr 40 min


















14. Three pipes A, B and C can fill a tank in 6 hours. After working at it together for 2 hours, C is closed and A and B can fill the remaining part in 7 hours. The number of hours taken by C alone to fill the tank is:



A. 10



B. 12



C. 14



D. 16


















15. A large tanker can be filled by two pipes A and B in 60 minutes and 40 minutes respectively. How many minutes will it take to fill the tanker from empty state if B is used for half the time and A and B fill it together for the other half?



A. 15 min



B. 20 min



C. 27.5 min



D. 30 min


















16. Three taps A, B and C can fill a tank in 12, 15 and 20 hours respectively. If A is open all the time and B and C are open for one hour each alternately, the tank will be full in:



A. 20/3 hours



B. 6 hours



C. 15/2 hours



D. 7 hours


















17. A leak in the bottom of a tank can empty the full tank in 6 hours. An inlet pipe fills water at the rate of 4 liters a minute. When the tank is full, the inlet is opened and due to the leak, the tank is empty in 24 hours. How many liters does the cistern hold?



A. 4010 litre



B. 2220 litre



C. 1920 litre



D. 2020 litre


















18. A cistern can be filled by a tap in 3 hours while it can be emptied by another tap in 8 hours. If both the taps are opened simultaneously, then after how much time will the cistern get filled?



A. 4.8 hr



B. 2.4 hr



C. 3.6 hr



D. 1.8 hr


















19. Two taps A and B can fill a tank in 5 hours and 20 hours respectively. If both the taps are open then due to a leakage, it took 40 minutes more to fill the tank. If the tank is full, how long will it take for the leakage alone to empty the tank?



A. 28 hr



B. 16 hr



C. 22 hr



D. 32 hr


















20. Bucket P has thrice the capacity as bucket Q. It takes 80 turns for bucket P to fill the empty drum. How many turns it will take for both the buckets P and Q, having each turn together to fill the empty drum?



A. 30



B. 45



C. 60



D. 80


















21. A booster pump can be used for filling as well as for emptying a tank. The capacity of the tank is 2400 m3. The emptying of the tank is 10 m3 per minute higher than its filling capacity and the pump needs 8 minutes lesser to empty the tank than it needs to fill it. What is the filling capacity of the pump?



A. 20 m3 / min.



B. 40 m3 / min.



C. 50 m3 / min.



D. 60 m3 / min.


















22. Two pipes A and B can separately fill a cistern in 40 minutes and 30 minutes respectively. There is a third pipe in the bottom of the cistern to empty it. If all the three pipes are simultaneously opened, then the cistern is full in 20 minutes. In how much time, the third pipe alone can empty the cistern?



A. 120 min



B. 100 min



C. 140 min



D. 80 min


















23. Two pipes A and B can fill a tank in 9 hours and 3 hours respectively. If they are opened on alternate hours and if pipe A is opened first, how many hours, the tank shall be full?



A. 4 hr



B. 5 hr



C. 2 hr



D. 6 hr


















24. 13 buckets of water fill a tank when the capacity of each bucket is 51 litres. How many buckets will be needed to fill the same tank, if the capacity of each bucket is 17 litres?



A. 33



B. 29



C. 39



D. 42


















25. Pipe A can fill a tank in 8 hours, pipe B in 4 hours and pipe C in 24 hours. If all the pipes are open, in how many hours will the tank be filled?



A. 2.4 hr



B. 3 hr



C. 4 hr



D. 4.2 hr


















26. Two pipes A and B can fill a tank is 8 minutes and 14 minutes respectively. If both the taps are opened simultaneously, and the tap A is closed after 3 minutes, then how much more time will it take to fill the tank by tap B?



A. 6 min 15 sec



B. 5 min 45 sec



C. 5 min 15 sec



D. 6 min 30 sec


















27. A water tank is two-fifth full. Pipe A can fill a tank in 12 minutes and pipe B can empty it in 6 minutes. If both the pipes are open, how long will it take to empty or fill the tank completely?



A. 2.8 min



B. 4.2 min



C. 4.8 min



D. 5.6 min


















28. Pipes A and B can fill a tank in 8 and 24 hours respectively. Pipe C can empty it in 12 hours. If all the three pipes are opened together, then the tank will be filled in:



A. 18 hr



B. 6 hr



C. 24 hr



D. 12 hr


















29. One pipe can fill a tank 6 times as fast as another pipe. If together the two pipes can fill the tank in 22 minutes, then the slower pipe alone will be able to fill the tank in:



A. 164 min



B. 154 min



C. 134 min



D. 144 min


















30. Two pipes A and B can fill a tank in 2 and 6 minutes respectively. If both the pipes are used together, then how long will it take to fill the tank?



A. 3 min



B. 2.5 min



C. 2 min



D. 1.5 min



ANSWERS:

1 A 2 B 3 B 4 A 5 B 6 A 7 B 8 C 9 B 10 A
11 A 12 C 13 D 14 C 15 D 16 D 17 C 18 A 19 A 20 C
21 C 22 A 23 B 24 C 25 A 26 B 27 C 28 D 29 B 30 D

For More Practice:

Practice Test I  CLICK HERE!!

Practice Test II  CLICK HERE!!

Basics of Pipes and Cisterns CLICK HERE!!

PrepHelp Educators

About PrepHelp Educators -

PrepHelp is an initiative to bring you the best materials on competitive exams preparation. We are here with a lot of material related with Job Alerts, English Section, Quantitative Aptitude, Reasoning, Previous Year Papers and a lot of study material for free on how to solve certain problems.