1 Feb 2016

PrepHelp Educators

Practice Set on Mixtures and Alligations

PRACTICE TEST ON MIXTURES AND ALLIGATIONS:

This topic is always asked in competitive exams like SSC,Banking and other exams.
As per many coaching institutes short cut is the best way of solving the aptitude problem and  I do agree with this point but will know the short cuts solve the purpose?
My ANSWER to this is NO Because.

Every short cut is defined from its traditional method.

Short cut can't be used in every question some times they fail even too.

Accuracy does matter.

All the short cuts can't be remembered.

So from the points I can only suggest you. you should know the short Cuts but do not forget the Traditional method.
In this post I am posting a Test on Mixtures and Alligations Try these Questions and get command over this Topic.

Start It!! 
















1. A container contains 40 litres of milk. From this container 4 litres of milk was taken out and replaced by water. This process was repeated further two times. How much milk is now contained by the container?



A. 26 litres



B. 29.16 litres



C. 28 litres



D. 28.2 litres


















2. Tea worth Rs. 126 per kg and Rs. 135 per kg are mixed with a third variety of tea in the ratio 1 : 1 : 2. If the mixture is worth Rs. 153 per kg, what is the price of the third variety per kg ?



A. Rs.182.50



B. Rs.170.5



C. Rs.175.50



D. Rs.180


















3. A milk vendor has 2 cans of milk. The first contains 25% water and the rest milk. The second contains 50% water. How much milk should he mix from each of the containers so as to get 12 litres of milk such that the ratio of water to milk is 3 : 5?



A. 5litres, 7 litres



B. 7litres, 4 litres



C. 6litres, 6 litres



D. 4litres, 8 litres


















4. Two vessels A and B contain spirit and water in the ratio 5 : 2 and 7 : 6 respectively. Find the ratio in which these mixture be mixed to obtain a new mixture in vessel C containing spirit and water in the ration 8 : 5 ?



A. 3: 4



B. 4 : 3



C. 9 : 7



D. 7 : 9


















5. The cost of Type 1 material is Rs. 15 per kg and Type 2 material is Rs.20 per kg. If both Type 1 and Type 2 are mixed in the ratio of 2 : 3, then what is the price per kg of the mixed variety of material?



A. Rs. 19



B. Rs. 16



C. Rs. 18



D. Rs. 17


















6. Find the ratio in which rice at Rs. 7.20 a kg be mixed with rice at Rs. 5.70 a kg to produce a mixture worth Rs. 6.30 a kg.



A. 4 : 3



B. 3 : 4



C. 2 : 3



D. 3 : 2


















7. 8 litres are drawn from a cask full of wine and is then filled with water. This operation is performed three more times. The ratio of the quantity of wine now left in cask to that of the water is 16 : 65. How much wine did the cask originally hold?



A. 30 litres



B. 26 litres



C. 24 litres



D. 32 litres


















8. A jar full of whiskey contains 40% alcohol. A part of this whisky is replaced by another containing 19% alcohols and now the percentage of alcohol was found to be 26%. The quantity of whisky replaced is



A. 4/3



B. 3/4



C. 3/2



D. 2/3


















9. How many kilograms of sugar costing Rs. 9 per kg must be mixed with 27 kg of sugar costing Rs. 7 per Kg so that there may be a gain of 10 % by selling the mixture at Rs. 9.24 per Kg ?



A. 60 Kg



B. 63 kg



C. 58 Kg



D. 56 Kg


















10. In what ratio should rice at Rs.9.30 per Kg be mixed with rice at Rs. 10.80 per Kg so that the mixture be worth Rs.10 per Kg ?



A. 7 : 8



B. 8 : 7



C. 6 : 7



D. 7 ; 6


















11. In what ratio must tea worth Rs. 60 per kg be mixed with tea worth Rs. 65 a Kg such that by selling the mixture at Rs. 68.20 a Kg ,there can be a gain 10%?



A. 3 : 2



B. 2 : 3



C. 4 : 3



D. 3 : 4


















12. A container contains a mixture of two liquids P and Q in the ratio 7 : 5. When 9 litres of mixture are drawn off and the container is filled with Q, the ratio of P and Q becomes 7 : 9. How many litres of liquid P was contained in the container initially?



A. 23



B. 21



C. 19



D. 17


















13. A vessel is filled with liquid, 3 parts of which are water and 5 parts of syrup. How much of the mixture must be drawn off and replaced with water so that the mixture may be half water and half syrup?



A. 1/3



B. 1/4



C. 1/5



D. 1/6


















14. In what ratio must water be mixed with milk costing Rs.12 per litre in order to get a mixture worth of Rs.8 per litre?



A. 1 : 3



B. 2 : 2



C. 1 : 2



D. 3 : 1


















15. In what ratio must tea at Rs.62 per Kg be mixed with tea at Rs. 72 per Kg so that the mixture must be worth Rs. 64.50 per Kg?



A. 1 : 2



B. 2 : 1



C. 3 : 1



D. 1 : 3


















16. In what ratio must a grocer mix two varieties of pulses costing Rs.15 and Rs. 20 per kg respectively to obtain a mixture worth Rs.16.50 per Kg?



A. 1 : 2



B. 2 : 1



C. 3 : 7



D. 7 : 3


















17. A merchant has 1000 kg of sugar part of which he sells at 8% profit and the rest at 18% profit. He gains 14% on the whole. The Quantity sold at 18% profit is



A. 300



B. 400



C. 600



D. 500


















18. A dishonest milkman sells his milk at cost price but he mixes it with water and thereby gains 25%. What is the percentage of water in the mixture?



A. 25%



B. 20%



C. 22%



D. 24%


















19. In what ratio must water be mixed with milk to gain 50/3% on selling the mixture at cost price?



A. 6 : 1



B. 1 : 6



C. 1 : 4



D. 4 : 1


















20. In what ratio must rice at Rs.7.10 be mixed with rice at Rs.9.20 so that the mixture may be worth Rs.8 per Kg?



A. 5 : 4



B. 2 : 1



C. 3 : 2



D. 4 : 3


















21. How many Kg of rice at Rs.6.60 per Kg. be mixed with 56Kg of rice at Rs.9.60 per Kg to get a mixture worth Rs.8.20 per Kg



A. 56 Kg



B. 52 Kg



C. 44 Kg



D. 49 Kg


















22. How many litres of water must be added to 16 liters of milk and water contains 10% water to make it 20% water in it



A. 4 litre



B. 2 litre



C. 1 litre



D. 3 litre


















23. We have a 630 ml of mixture of milk and water in the ratio 7:2. How much water must be added to make the ratio 7:3?



A. 70 ml



B. 60 ml



C. 80 ml



D. 50 ml


















24. 3 litre of water is added to 11 litre of a solution containing 42% of alcohol in the water. The percentage of alcohol in the new mixture is



A. 25%



B. 20%



C. 30%



D. 33%


















25. Rs.460 was divided among 41 boys and girls such that each boy Rs.12 and each girl got Rs.8. What is the number of boys?



A. 33



B. 30



C. 36



D. 28


















26. A trader has 1600Kg of sugar. He sells a part at 8% profit and the rest at 12% profit. If he gains 11% on the whole , find the quantity sold at 12%.



A. 1200 Kg



B. 1400 Kg



C. 1600 Kg



D. 800 Kg


















27. In 40 litres of a mixture the ratio of milk to water is 7:1. In order to make the ratio of milk to water as 3:1, the quantity of water that should be added to the mixture will be



A. 17/3 litre



B. 13/3 litre



C. 20/3 litre



D. 6 litre


















28. Some amount out Rs.7000 was lent at 6% per annum and the remaining was lent at 4% per annum. If the total simple interest from both the fractions in 5 years was Rs.1600, the sum lent of 6% per annum was



A. Rs. 2400



B. Rs. 2200



C. Rs. 2000



D. Rs. 1800


















29. In 1 kg mixture of iron and manganese 20% of manganese. How much iron should be added so that the proportion of manganese becomes 10%



A. 1.5 Kg



B. 2 Kg



C. .5 Kg



D. 1 Kg


















30. John bought 20 kg of wheat at the rate of Rs.8.50 per kg and 35 kg at the rate of Rs.8.75 per kg. He mixed the two. Approximately at what price per kg should he sell the mixture to make 40% profit as the cost price?



A. Rs.12



B. Rs.8



C. Rs.16



D. Rs.20



ANSWERS:
1 B 2 C 3 C 4 D 5 C 6 C 7 C 8 D 9 B 10 B
11 A 12 B 13 C 14 C 15 C 16 D 17 C 18 B 19 B 20 D
21 D 22 B 23 A 24 D 25 A 26 A 27 C 28 C 29 D 30 A

PrepHelp Educators

About PrepHelp Educators -

PrepHelp is an initiative to bring you the best materials on competitive exams preparation. We are here with a lot of material related with Job Alerts, English Section, Quantitative Aptitude, Reasoning, Previous Year Papers and a lot of study material for free on how to solve certain problems.