17 Feb 2016

PrepHelp Educators

Practice Test On Percentage III

PRACTICE TEST ON PERCENTAGE III:


In this Post We are sharing a New Practice Test on Percentage. Practise this Test and get command over this Topic.


1. Two students appeared at an examination. One of them secured 9 marks more than the other and his marks was 56% of the sum of their marks. What are the marks obtained by them?


A. 42, 33


B. 42, 36


C. 44, 33


D. 44, 36


2. If A = x% of y and B = y% of x, then which of the following is true?


A. None of these


B. A is smaller than B.


C. Rltionshp b/w A and B can't be determined.


D. If x is smaller than y, then A>B.


3. If 20% of a = b, then b% of 20 is the same as:


A. None of these


B. 10% of a


C. 4% of a


D. 20% of a


4. Two numbers A and B are such that the sum of 5% of A and 4% of B is two-third of the sum of 6% of A and 8% of B. Find the ratio of A : B.


A. 2 : 1


B. 1 : 2


C. 1 : 1


D. 4 : 3


5. Two employees X and Y are paid a total of Rs. 550 per week by their employer. If X is paid 120 percent of the sum paid to Y, how much is Y paid per week?


A. Rs. 150


B. Rs. 300


C. Rs. 250


D. Rs. 200


6. Rahul went to a shop and bought things worth Rs. 25, out of which 30 Paise went on sales tax on taxable purchases. If the tax rate was 6%, then what was the cost of the tax free items?


A. Rs. 15


B. Rs. 12.10


C. Rs. 19.70


D. Rs. 16.80


7. The population of a town increased from 1,75,000 to 2,62,500 in a decade. What is the average percent increase of population per year?


A. 4%


B. 6%


C. 5%


D. 50%


8. Three candidates contested an election and received 1136, 7636 and 11628 votes respectively. What percentage of the total votes did the winning candidate get?


A. 57%


B. 50%


C. 52%


D. 60%


9. A fruit seller had some oranges. He sells 40% oranges and still has 420 oranges. How many oranges he had originally?


A. 420


B. 700


C. 220


D. 400


10. A batsman scored 110 runs which included 3 boundaries and 8 sixes. What percent of his total score did he make by running between the wickets?


A. 45(4/11) %


B. 45 %


C. 45(5/11) %


D. 44(5/11) %


11. What percentage of numbers from 1 to 70 have 1 or 9 in the unit's digit?


A. 20(2/3)%


B. 20%


C. 21%


D. 22(2/3)%


12. In an election between two candidates, one got 55% of the total valid votes, 20% of the votes were invalid. If the total number of votes was 7500, what was the number of valid votes that the other candidate got?


A. 2800


B. 2700


C. 2100


D. 2500


13. In a competitive examination in State A, 6% candidates got selected from the total appeared candidates. State B had an equal number of candidates appeared and 7% candidates got selected with 80 more candidates got selected than A. What was the number of candidates appeared from each State?


A. 8200


B. 7500


C. 7000


D. 8000


14. What percent of a day is 6 hours?


A. 6.25%


B. 20%


C. 25%


D. 12.5%


15. A student has to obtain 33% of the total marks to pass. He got 125 marks and failed by 40 marks. The maximum marks are


A. 600


B. 500


C. 400


D. 300


16. In a certain school, 20% of students are below 8 years of age. The number of students above 8 years of age is 2/3 of the number of students of 8 years of age which is 48. What is the total number of students in the school?


A. 100


B. 102


C. 110


D. 90


17. In an examination, 5% of the applicants were found ineligible and 85% of the eligible candidates belonged to the general category. If 4275 eligible candidates belonged to other categories, then how many candidates applied for the examination?


A. 28000


B. 30000


C. 32000


D. 33000


18. A student multiplied a number by 3/5 instead of 5/3.What is the percentage error in the calculation?


A. 64%


B. 32%


C. 34%


D. 42%


19. 270 students appeared for an examination, of which 252 passed. What is the pass percentage?


A. 93(1/3)%


B. 93(2/3)%


C. 92(2/3)%


D. 92%


20. John's salary was decreased by 50% and subsequently increased by 50%. How much percent does he loss?


A. 35%


B. 25%


C. 32%


D. 28%


21. How many litres of pure acid are there in 8 litres of a 20% solution?


A. 2 litres


B. 1.4 litres


C. 1 litres


D. 1.6 litres


22. The price of a car is Rs. 3,25,000. It was insured to 85% of its price. The car was damaged completely in an accident and the insurance company paid 90% of the insurance. What was the difference between the price of the car and the amount received ?


A. Rs. 76,375


B. Rs. 34,000


C. Rs. 82,150


D. Rs. 70,000


23. If number x is 10% less than another number y and y is 10% more than 125,
then find out the value of x.


A. 123


B. 122


C. 122.25


D. 123.75


24. A housewife saved Rs. 2.50 in buying an item on sale. If she spent Rs. 25 for the item, approximately how much percent she saved in the transaction ?


A. 9%


B. 10%


C. 7%


D. 6%


25. A pipe X is 30 meters and 45% longer than another pipe Y. find the length of the pipe Y.


A. 20.12


B. 20.68


C. 20


D. 20.5


26. On my sister's 15th birthday, she was 159 cm in height, having grown 6% since the year before. How tall was she the previous year?


A. 150 cm


B. 140 cm


C. 142 cm


D. 154 cm


27. Q as a percentage of P is equal to P as a percentage of (P + Q). Find Q as a percentage of P.


A. 62%


B. 50%


C. 75%


D. 66%


28. If the price of petrol increases by 25% and Benson intends to spend only an additional 15% on petrol, by how much % will he reduce the quantity of petrol purchased?


A. 8%


B. 7%


C. 10%


D. 6%


29. Arun got 30% of the maximum marks in an examination and failed by 10 marks. However, Sujith who took the same examination got 40% of the total marks and got 15 marks more than the passing marks. What were the passing marks in the examination?


A. 90


B. 250


C. 75


D. 85


30. 30% of the men are more than 25 years old and 80% of the men are less than or equal to 50 years old. 20% of all men play football. If 20% of the men above the age of 50 play football, what percentage of the football players are less than or equal to 50 years?


A. 60%


B. 70%


C. 80%


D. 90%

ANSWERS:

1 A 2 A 3 C 4 D 5 C 6 C 7 C 8 A 9 B 10 C
11 B 12 B 13 D 14 C 15 B 16 A 17 B 18 A 19 A 20 B
21 D 22 A 23 D 24 A 25 B 26 A 27 A 28 A 29 D 30 C

For more Practice:

Practice Test on Percentage I CLICK HERE!!

Practice Test on Percentage II CLICK HERE!!

Practice Test on Percentage III CLICK HERE!!

To Learn Basics of Percentage  CLICK HERE!!!

PrepHelp Educators

About PrepHelp Educators -

PrepHelp is an initiative to bring you the best materials on competitive exams preparation. We are here with a lot of material related with Job Alerts, English Section, Quantitative Aptitude, Reasoning, Previous Year Papers and a lot of study material for free on how to solve certain problems.