22 Feb 2016

PrepHelp Educators

Practice Test on Trains III

PRACTICE TEST ON TRAIN III:



1. A train is running at a speed of 40 km/hr and it crosses a post in 18 seconds. What is 
the length of the train?


A. 190 metres


B. 160 metres


C. 200 metres


D. 120 metres


2. A train ,130 meters long travels at a speed of 45 km/hr crosses a bridge in 30 seconds. The length of the bridge is


A. 270 m


B. 245 m


C. 235 m


D. 220 m


3. A train has a length of 150 meters . it is passing a man who is moving at 2 km/hr in the same direction of the train, in 3 seconds. Find out the speed of the train.


A. 182 km/hr


B. 180 km/hr


C. 152 km/hr


D. 169 km/hr


4. A train having a length of 240 m passes a post in 24 seconds. How long will it take to pass a platform having a length of 650 m?


A. 120 sec


B. 99 sec


C. 89 sec


D. 80 sec


5. A train 360 m long runs with a speed of 45 km/hr.
What time will it take to pass a platform of 140 m long?


A. 38 

B. 35 s


C. 44 


D. 40 s


6. Two trains running in opposite directions cross a man standing on the platform in 27 seconds and 17 seconds respectively . If they cross each other in 23 seconds, what is the ratio of their speeds?


A. Insufficient 


B. 3 : 1


C. 1 : 3


D. 3 : 2


7. A jogger is running at 9 kmph alongside a railway track in 240 meters ahead of the engine of a 120 meters long train . The train is running at 45 kmph in the same direction. how much time does it take for the train to pass the jogger?


A. 46


B. 36


C. 18


D. 22


8. Two trains of equal length are running on parallel lines in the same direction at 46 km/hr and 36 km/hr. If the faster train passes the slower train in 36 seconds,what is the length of each train?


A. 88


B. 70


C. 62


D. 50


9. Two trains having length of 140 m and 160 m long run at the speed of 60 km/hr and 40 km/hr respectively in opposite directions (on parallel tracks). The time which they take to cross each other, is


A. 10.8 s


B. 12 s


C. 9.8 s


D. 8 s


10. Two trains are moving in opposite directions with speed of 60 km/hr and 90 km/hr respectively. Their lengths are 1.10 km and 0.9 km respectively. the slower train cross the faster train in --- seconds


A. 56


B. 48


C. 47


D. 26


11. A train passes a platform in 36 seconds. The same train passes a man standing on the platform in 20 seconds. If the speed of the train is 54 km/hr, The length of the platform is


A. None of these


B. 280 meter


C. 240 meter


D. 200 meter


12. A train moves past a post and a platform 264 m long in 8 seconds and 20 seconds respectively. What is the speed of the train?


A. 79.2 km/hr


B. 69 km/hr

C. 74 km/hr
D. 61 km/hr


13. Two trains having equal lengths, take 10 seconds and 15 seconds respectively to cross a post. If the length of each train is 120 meters, in what time (in seconds) will they cross each other when traveling in opposite direction?


A. 10


B. 25


C. 12


D. 20


14. Two trains, one from P to Q and the other from Q to P, start simultaneously. After they meet, the trains reach their destinations after 9 hours and 16 hours respectively. The ratio of their speeds is


A. 2 : 3


B. 2 :1


C. 4 : 3


D. 3 : 2


15. A train having a length of 1/4 mile , is traveling at a speed of 75 mph. It enters a tunnel 3 ½ miles long. How long does it take the train to pass through the tunnel from the moment the front enters to the moment the rear emerges?


A. 3 min


B. 4.2 min


C. 3.4 min


D. 5.5 min


16. A train runs at the speed of 72 kmph and crosses a 250 m long platform in 26 seconds. What is the length of the train?


A. 270 m


B. 210 m


C. 340 m


D. 130 m


17. A train overtakes two persons who are walking in the same direction to that of the train at 2 kmph and 4 kmph and passes them completely in 9 and 10 seconds respectively. What is the length of the train?


A. 62 m


B. 54 m


C. 50 m


D. 55 m


18. A train is traveling at 48 kmph . It crosses another train having half of its length , traveling in opposite direction at 42 kmph, in 12 seconds. It also passes a railway platform in 45 seconds. What is the length of the platform?


A. 500 m


B. 360 m


C. 480 m


D. 400 m


19. A train having a length of 270 meter is running at the speed of 120 kmph . It crosses another train running in opposite direction at the speed of 80 kmph in 9 seconds. What is the length of the other train?


A. 320 m


B. 190 m


C. 210 m


D. 230 m


20. Two trains, each 100 m long are moving in opposite directions. They cross each other in 8 seconds. If one is moving twice as fast the other, the speed of the faster train is


A. 75 km/hr


B. 60 km/hr


C. 35 km/hr


D. 70 km/hr


21. Two stations P and Q are 110 km apart on a straight track. One train starts from P at 7 a.m. and travels towards Q at 20 kmph. Another train starts from Q at 8 a.m. and travels towards P at a speed of 25 kmph. At what time will they meet?


A. 10.30 a.m


B. 10 a.m.


C. 9.10 a.m.


D. 11 a.m.

22. A train overtakes two persons walking along a railway track. The first person walks at 4.5 km/hr and the other walks at 5.4 km/hr. The train needs 8.4 and 8.5 seconds respectively to overtake them. What is the speed of the train if both the persons are walking in the same direction as the train?


A. 81 km/hr


B. 88 km/hr


C. 62 km/hr


D. 46 km/hr


23. A train , having a length of 110 meter is running at a speed of 60 kmph. In what time, it will pass a man who is running at 6 kmph in the direction opposite to that of the train


A. 10 sec


B. 8 sec


C. 6 sec


D. 4 sec


24. A 300 metre long train crosses a platform in 39 seconds while it crosses a post in 18 seconds. What is the length of the platform?


A. 150 m


B. 350 m


C. 420 m


D. 600 m


25. A train crosses a post in 15 seconds and a platform 100 m long in 25 seconds. Its length is


A. 150 m


B. 300 m


C. 400 m


D. 180 m


26. A train , 800 meter long is running with a speed of 78 km/hr. It crosses a tunnel in 1 minute. What is the length of the tunnel (in meters)?


A. 440 m


B. 500 m


C. 260 m


D. 430 m


27. Two train each 500 m long, are running in opposite directions on parallel tracks. If their speeds are 45 km/hr and 30 km/hr respectively, the time taken by the slower train to pass the driver of the faster one is


A. 50 sec


B. 58 sec


C. 24 sec


D. 22 sec


28. Two trains are running at 40 km/hr and 20 km/hr respectively in the same direction. If the fast train completely passes a man sitting in the slower train in 5 seconds, the length of the fast train is :


A. 19 m


B. 27(7/9) m


C. 13(2/9) m


D. 33 m


29. Two trains are running in opposite directions in the same speed. The length of each train is 120 meter. If they cross each other in 12 seconds, the speed of each train (in km/hr) is


A. 42


B. 36


C. 28


D. 20


30. A train 108 m long is moving at a speed of 50 km/hr . It crosses a train 112 m long coming from opposite direction in 6 seconds. What is the speed of the second train?


A. 82 kmph


B. 76 kmph


C. 44 kmph


D. 58 kmph


31. How many seconds will a 500 meter long train moving with a speed of 63 km/hr, take to cross a man walking with a speed of 3 km/hr in the direction of the train ?


A. 42


B. 50


C. 30


D. 28


ANSWERS:

1 C 2 B 3 A 4 C 5 D 6 D 7 B 8 D 9 A 10 B
11 C 12 A 13 C 14 C 15 A 16 A 17 C 18 D 19 D 20 B
21 B 22 A 23 C 24 B 25 A 26 B 27 C 28 B 29 B 30 A 31 C

FOR MORE PRACTICE:

Practice Test I on Trains CLICK HERE!!

Practice Test II on Trains CLICK HERE!! 

Practice Test III on Trains CLICK HERE!!

PrepHelp Educators

About PrepHelp Educators -

PrepHelp is an initiative to bring you the best materials on competitive exams preparation. We are here with a lot of material related with Job Alerts, English Section, Quantitative Aptitude, Reasoning, Previous Year Papers and a lot of study material for free on how to solve certain problems.